Computer GK-Computer-Awareness-General Knowledge Questions

Computer GK

Computer GK-Computer-Awareness-General Knowledge Questions |computer gk for junior office assistant | Computer based General Knowledge Questions and Answers

Computer GK -> Questions from Internert technology

1. “The fathers of the Internet” is
Ans : Vint Cerf

2. Which is the news search engine introduced by Rediff.com in 2012?
Ans : Realtime News Search

3. The inventor of the World Wide Web?
Ans : Tim Berners-Lee  –> The first web browser was invented in 1990 by Sir Tim Berners-Lee. It was called WorldWideWeb and was later renamed Nexus.)

4. The founder of Netscape Communications?
Ans :  Marc Andreessen   -co-authored Mosaic, the first widely-used web browser and he founded Netscape Communications.

5.Where was the first computer installed in India?
Ans : Indian Statistical Institute, Kolkata

6.In internet terminology IP means
Internet Protocol

7. The first page of a website is called the
Ans : Home page

8. A website addresss is a unique name that identifies a specific ____________ on the web.
Ans : Link

9. A ______ is a computer attached to the internet that runs a special web server software and can send web pages out to the other computer over the internet.
Ans : Web sever

10. Which software application is used for accessing sites or information on a network ( as the world wide web)?
Ans : Web browser

11. It is a small piece of text stored on a user’s computer by a web browser for maintaining the state. What we are talking about?
Ans : Cookie

12. Which  company is nicknamed  “Big Blue” ?
Ans : IBM(International Business Machines Corporation)

13. Which was the first ever web server software?
Ans : CERN httpd(later also known as W3C httpd) – was a web server (HTTP) daemon originally developed at CERN , it live on 25 December 1990.

14. The standard protocol of the Internet is
Ans : TCP/IP

15. The first web based e-mail sevice?
Ans : Hot mail
Sabeer Bhatia of India and Jack Smith founded the first free web-based email service, Hotmail, in 1995. Hotmail was commercially  launched in 4 July 1996 as “HoTMaiL” on American Independence Day. So why the name HoTMaiL.

 

Computer GK Questions with Answers for Competitive Exams

Q.1. Which device is used to reproduce drawings using pens that are attached to movable arms? 

(A) Plotter

(B) Light Pen

(C) Scanner

(D) Printer

Ans .   A

Q.2. ‘Scitation’ is the online host service of – 

(A) American Institute of Physics

(B) University of Maryland

(C) Society for Industrial

(D) Oxford University

Ans .   A

Q.3. Which set of rules is applicable for exchange of files over Internet? 

(A) FTP/IP

(B) HTTP

(C) HTML

(D) HYPERLINK

Ans .   B

Q.4. When data changes in multiple lists and all lists are not updated, this causes 

(A) data redundancy

(B) information overload

(C) duplicate data

(D) data inconsistency

Ans .   D

Q.5. A word in a web page that, when clicked, opens another document is called ___ 

(A) anchor

(B) hyperlink

(C) reference

(D) URL

Ans .   B

Q.6. One Terabyte (1 TB) is equal to?

(A) 1028 GB

(B) 1012 GB

(C) 1000 GB

(D) 1024 GB

Ans .   D

Q.7. Which operating system is developed and used by Apple Inc?

(A) Windows

(B) Android

(C) iOS

(D) UNIX

Ans .   C

Q.8. Which of the following memories is an optical memory?         

(A) Floppy Disk

(B) Bubble Memories

(C) CD–ROM

(D) Core Memories

Ans .   C

Q.9.Java was originally invented by             

(A) Oracle

(B) Microsoft

(C) Novell

(D) Sun

Ans .   D

Q.10. Whose trademark is the operating system UNIX?         

(A) Motorola

(B) Microsoft

(C) BELL Laboratories

(D) AshtonTate

Ans .   C

Author: admin