Gk One Liner For Upcoming Exam Class 1st

Gk One Liner For Upcoming Exam Class 1st

Here on this web page we are providing you the Top 39 Question  of 1 January 2021.

For more info regarding Top 39 Question please read complete page carefully

English Version 

Q1) Who is the head of DRDO?
Ans: Satish Reddy

Q2) Who was the Viceroy when was Bengal Divided?
Ans: Lord Curzon

Q3) Which is India’s First National Park?
Ans: Jim Corbett National Park

Q4) Surat is situated on the bank of which river?
Ans: Tapti

Q5) When was the 2nd battle of Panipat fought?
Ans: 1556 (Akbar Defeated Hemu)

Q6) Where was the commonwealth youth game held?
Ans: Belfast (Northern Ireland)

Q7) Environment day theme?
Ans: Time For Nature

Q8) Where is the Gobi Desert?
Ans: Mangolia and China

Q9) Bank Of Baroda is merged with which bank?
Ans: Dena Bank & Vijay Bank merged with BoB.

Q10) Who won the US Open 2020 (Men)?
Ans: Dominic Thiem

Q11) What is the unit of distance?
And – Meter

Q12) Who is current the CJI?
Ans: Sharad Arvind Bobde

Q13) What is the density of earth?
Ans: 5.51 gm/cm^3

Q14) What is the density of moon?
Ans: 3.34 gm/cm^3

Q15) Where is Saddle Peak or Saddle Hill located?
Ans: Andaman & Nicobar Islands

Q16) Diseases caused by the Virus?

Q17) Measurement of substance?

18) What is the brain of the computer
Ans: CPU

Q19) Swaraj Mera Janamsidh Adhikar Ha is said by?
Ans: Bal Gangadhar Tilak

Q20) When was Chandrayan 2 was launched?
Ans: 22 July, 2019

Q21) Election Commission operates under which article?
Ans: Article 324-329 & Part 15 of the constitution

Q22) What will be the effect on Mass when you travel to the moon?

Ans: No effect. Mass is same at everywhere

Q23) International Mother Earth day is observed on?
Ans: 22 April

Q24) Who is the author of RajTarangini?
Ans: Kalhana

Q25) If your weight on earth is 60kg. What will be your weight on the moon?
Ans: The weight on the moon will become 1/6th of the original weight Le 10 kg

Q26) Where is Mukurthi national park?
Ans: Nilgiri, Tamil Nadu

Q27) Where is women’s day celebrated?
Ans: 8 March

Q28) When is Ozone Day observed?

Ans: 16 September

Q29) When was CPCB established?
Ans: 1974

Q30) Light year is an unit of
Ans: Distance

Q31) Gyanpeeth 2019 was awarded to?
Ans: Akkitham Achuthan Namboothiri (Malayalam)

Q32) Rukmini Devi Arundale is associated with which dance form?
Ans: Bharatanatyam

Q34) When was jnanpith award given to Amitav Ghosh?
Ans: Dec 2018

Q35) What is the formula of urea?
Ans: NH2-CO-NH2

Q36) What is the rank of India in the Global Hunger Index?
Ans: 94

Q37) Which state has the longest seashore?
Ans: Gujarat

Q38) Sericulture is?
Ans: Silk cultivation

Q39) Who is the CM of Himachal Pradesh?
Ans: Jay Ram Thakur

 

 Hindi Version 

Q1) DRDO के प्रमुख कौन हैं?
Ans: सतीश रेड्डी

Q2) बंगाल विभाजन के समय वायसराय कौन था?
Ans: लॉर्ड कर्जन

Q3) भारत का पहला राष्ट्रीय उद्यान कौन सा है?
Ans: जिम कॉर्बेट नेशनल पार्क

Q4) सूरत किस नदी के किनारे स्थित है?
Ans: ताप्ती

Q5) पानीपत की दूसरी लड़ाई कब लड़ी गई थी?
Ans: 1556 (अकबर ने हेमू को हराया)

Q6) कॉमनवेल्थ यूथ गेम कहाँ आयोजित किया गया था?
उत्तर: बेलफास्ट (उत्तरी आयरलैंड)

Q7) पर्यावरण दिवस विषय?
उत्तर: प्रकृति के लिए समय

Q8) गोबी रेगिस्तान कहाँ है?
Ans: मंगोलिया और चीन

Q9) बैंक ऑफ बड़ौदा का विलय किस बैंक में किया गया है?
उत्तर: देना बैंक और विजय बैंक का BoB में विलय हो गया।

Q10) यूएस ओपन 2020 (पुरुष) किसने जीता?
Ans: डोमिनिक थिएम

Q11) दूरी की इकाई क्या है?
और – मीटर

Q12) CJI कौन है?
Ans: शरद अरविंद बोबड़े

Q13) पृथ्वी का घनत्व कितना है?
Ans: 5.51 ग्राम / सेमी ^ 3

Q14) चाँद का घनत्व कितना है?
Ans: 3.34 ग्राम / सेमी ^ 3

Q15) सैडल पीक या सैडल हिल कहाँ स्थित है?
Ans: अंडमान और निकोबार द्वीप समूह

Q16) वायरस के कारण होने वाले रोग?

Q17) पदार्थ का मापन?

18) कंप्यूटर का मस्तिष्क क्या है
उत्तर: सीपीयू

Q19) स्वराज मेरा जनमसिंह अधिाकार हा कहा जाता है?
Ans: बाल गंगाधर तिलक

Q20) चंद्रयान 2 कब लॉन्च किया गया था?
Ans: 22 जुलाई, 2019

Q21) चुनाव आयोग किस अनुच्छेद के तहत काम करता है?
उत्तर: संविधान का अनुच्छेद 324-329 और भाग 15

Q22) जब आप चंद्रमा पर जाते हैं, तो मास पर क्या प्रभाव पड़ेगा?

उत्तर: कोई प्रभाव नहीं। मास हर जगह समान है

Q23) अंतर्राष्ट्रीय मातृ दिवस किस दिन मनाया जाता है?
Ans: 22 अप्रैल

Q24) राजतरंगिणी के लेखक कौन हैं?
Ans: कल्हण

Q25) यदि पृथ्वी पर आपका वजन 60kg है। चंद्रमा पर आपका वजन क्या होगा?
Ans: चंद्रमा पर भार मूल वजन Le 10 किलो का 1 / 6th हो जाएगा

Q26) मुकुर्ती राष्ट्रीय उद्यान कहाँ है?
Ans: नीलगिरि, तमिलनाडु

Q27) महिला दिवस कहाँ मनाया जाता है?
Ans: 8 मार्च

Q28) ओजोन दिवस कब मनाया जाता है? Ans: 16 सितंबर

Q29) CPCB कब स्थापित किया गया था?
Ans: 1974

Q30) प्रकाश वर्ष की एक इकाई है
उत्तर: दूरी

Q31) ज्ञानपीठ 2019 से सम्मानित किया गया?
उत्तर: अक्कितम अच्युतन नंबोथिरी (मलयालम)

Q32) रुक्मिणी देवी अरुंडेल किस नृत्य शैली से जुड़ी हैं?
Ans: भरतनाट्यम

Q34) अमिताव घोष को ज्ञानपीठ पुरस्कार कब दिया गया था?
Ans: दिसंबर 2018

Q35) यूरिया का सूत्र क्या है?
Ans: NH2-CO-NH2

Q36) ग्लोबल हंगर इंडेक्स में भारत का रैंक क्या है?
उत्तर: 94

Q37) किस राज्य में सबसे लंबा समुद्री किनारा है?
Ans: गुजरात

Q38) सेरीकल्चर क्या है?
Ans: रेशम की खेती

Q39) हिमाचल प्रदेश के सीएम कौन हैं?
Ans: जय राम ठाकुर

Author: admin